4 Saat
1 güne kadar
15 Kişi
İngilizce, Türkçe
Osmanlı yadigari, birçok kültür eserini içinde barındıran tarihi Eyüp semti yürüyüş turumuz misafirlerimizin ilgili bölge otellerinden alınması ile 09:00’da başlıyor. Turumuza 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan tarihi Eyüp Sultan Camii ile başlıyoruz. Rehberimizden Eyüp Sultan Camiine dair tarihini ve önemli detayları dinledikten sonra Sokullu Mehmet Paşa Camii, Zal Mahmut Paşa Camii, Sultan Reşad Türbesi, Kalenderhane Camii gibi birçok önemli Osmanlı eserini gezdikten sonra turumuzun son durağı olan Pierre Loti Tepesine yola çıkıyoruz.
Eyüp Sultan Camii
Eyüp Sultan Camii ve etrafındaki medrese, aşhane-imaret, hamamla türbeden oluşan külliye Fâtih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un fethinin hemen arkasından yaptırılmıştır. 894-895 (1489-1490) tarihli muhasebe defteriyle aslının kaybolması üzerine 990’da (1582) III. Murad zamanında yeniden yazılan vakfiyesi cami ve külliyeye dair etraflı bilgi verir. Buna göre Eyüp semtinin bütünü ile çevresinde pek çok mülkten başka Eğrikapı’dan Müderris köyüne, oradan da Germe su kemerine, Ali Bey köyünden (Alibeyköy) Haliç boyunca uzanan hattı takip ederek tekrar Eğrikapı’ya ulaşan çok geniş bir arazinin tamamı külliyenin evkafındandır. Ayrıca Rumeli’de Edirne, Kızılağaç, Filibe, Vize, Keşan, Silistre gibi yerlerde, Anadolu’da ise Mihalıç, Koçaç, Gediz, Bayındır, Bursa, İznik, Ulubat, Karacabey, Hereke çevrelerinde pek çok köy de külliyeye vakfedilmiştir.
Sokullu Mehmet Paşa Camii
Mimar Sinan’ın eseri olup cami, medrese, tekke, dükkânlar ve çeşmelerden meydana gelir. Caminin kimin tarafından vakfedilmiş olduğu tartışmalıdır. Külliyeye adını veren Sokullu Mehmed Paşa’nın (ö. 987/1579) vakfiyesinde, gerek Eyüp’te türbesine bitişik medresenin gerekse Kadırga’daki caminin paşa tarafından eşi İsmihan Sultan’a hediye olarak yaptırıldığı belirtilmekte, buna karşılık İsmihan Sultan’ın vakfiyesinde söz konusu yapılar doğrudan ona mal edilmektedir.
Zal Mahmut Paşa Camii
Zal Mahmud Paşa Camii İstanbul‘un Eyüpsultan ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman‘ın veziri Zal Mahmut‘un Mimar Sinan‘a yaptırdığı cami, medrese, türbe, çeşmeden meydana gelen bir külliyedir.
Eyüpsultan ilçesinde, Defterdar Caddesi ile Zal Paşa Caddesi arasında yer alır. Külliye bir cami, medrese, türbe ve çeşmeden oluşmaktadır. 1577 yılında Zal Mahmud Paşa ile eşi Şah Sultan tarafından yaptırılmıştır.
Sultan Reşad Türbesi
Sultan Reşad Türbesi ile yanındaki Reşadiye Numune Mektebi, Osmanlı’nın son büyük Mimarlarından Kelameddin Efendi’nin Eyüpsultan siluetine ustaca uyarladığı seçkin mimari eserlerdir.
Milli Mimarlık Akımı’nın özgün örneklerinden olan Sultan V. Mehmed Reşad Türbesi, İstanbul’da inşa edilmiş son hanedan türbesidir. Sultan Reşad, geçmişten beri süregelen bir geleneği de uygulayarak türbesinin yanına Reşadiye Numune Mektebi’ni yaptırmıştır.
Kalendarhane Camii
Sultan II. Mehmed, fethin ardından şehrin en büyük kilisesi olan Ayasofya’yı camiye çevirirken Türkleşen ve İslâmlaşan beldede ilk ihtiyaçları karşılamak üzere birkaç Bizans manastırını İslâm müesseselerine dönüştürdüğünde bunların kiliselerini de cami haline getirmiştir. Fâtih Sultan Mehmed’in vakıfları arasında olan Kalenderhâne Camii de fetihten hemen sonra kuşatmadaki hizmet ve gayretleri sebebiyle bizzat sultan tarafından Kalenderî tarikatı dervişlerine zâviye olarak tahsis edilmiştir.
Pierre Loti Tepesi
Haliç’in o ünlü panaromasının seyredilebildiği en iyi bölge olan bu sırtlara çıkıldığında; ünlü Fransız yazar Pierre Loti’nin adını taşıyan Kahve’ye ulaşılmaktadır. İstanbul’da uzun dönemler yaşayan ve gerçek bir İstanbul aşığı olan Pierre Loti’nin asıl adı “Julien Viaud’dur”. Tarihi Kahve, bahsi geçen eşsiz manzaranın seyredilebildiği en ideal yerdir.
Türkiye’yi ikinci vatan olarak gören Pierre Loti’nin o dönemde, “Rabia Kadın Kahvesi” olarak bilinen bu kahveye sık sık gelerek Haliç’e karşı “Aziyade” adlı romanını yazdığı söylenir. Bugün restore edilerek orijinal “Türk mahallesi” halinin yaşatıldığı bölge, turistik tesis olarak hizmet veren mekanlardan oluşmaktadır. Bölge, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, “İdris Köşkü Mesiresi” olarak geçmektedir.
Önemli Bilgilendirme
Bu tur minimum 2 katılımcı ile yapılmaktadır.