4 Saat
1 güne kadar
15 Kişi
İngilizce, Türkçe
Turumuz misafirlerimizi ilgili bölge otellerinden alındıktan sonra 09:00’da başlıyor. İlk durağımız Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ilk Avrupa tarzı üniversite olarak kabul edilen Darülfünun’un doğrudan devamı olan, bazı birimlerinin temelleri İstanbul’un fethinin ertesi günü olan 30 Mayıs 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in emriyle kurulan Sahn-ı Seman medreselerine kadar dayananan İstanbul Üniversitesi. İstanbul Üniversitesi’nin tarihini rehberimizden dinledikten sonra Laleli Camii, Haseki Camii ve Külliyesi, Cerrahpaşa Camii ve Külliyesi, Arcadius Sütunu, Hekimoğlu Ali Paşa Camii gibi Osmanlı ve Bizans’tan kalma birçok tarihi mekanı profesyonel rehberimiz eşliğinde ziyaret edeceğiz.
İstanbul Üniversitesi
Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ilk Avrupa tarzı üniversite olarak kabul edilen Darülfünun’un doğrudan devamı olan İstanbul Üniversitesinin bazı birimlerinin temelleri İstanbul’un fethinin ertesi günü olan 30 Mayıs 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in emriyle kurulan Sahn-ı Seman medreselerine kadar dayandığından okulun kuruluşu bu tarihe dayandırılır. 1933 yılına kadar Darülfünun-ı Şahane, Darülfünun-ı Osmani ve İstanbul Darülfünunu adıyla eğitim veren kurum, 1 Ağustos 1933’te İstanbul Üniversitesi adını alır ve aynı yıl 18 Kasım’da Türkiye’deki ilk ve tek üniversite olarak eğitim hayatına başlar.
Laleli Camii
Laleli Camii, 1760-1763 yılları arasında Osmanlı padişahı III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş ve bulunduğu semte adını vermiş olan bir camidir. Caminin adı 3. Mustafa’nın velisi saydığı Laleli Baba’nın ismini bu ibadethaneye vermesinden gelir.
Cami kompleksi 1783 yılındaki bir yangında tahrip oldu ve kısa bir süre sonra onun tamamlanmasıyla cami yeniden derhal inşa edildi. 1911 yılındaki yangın medreseyi ve onu takip eden yol yapım çalışmaları ise caminin diğer pek çok ek yapılarını tahrip etti. Caminin hamamı yıkılmıştır.
Haseki Camii ve Külliyesi
Haseki Camii, İstanbul’un Fatih ilçesinde Haseki ile Cerrahpaşa semtleri arasında Avratpazarı’nda bulunan Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından eşi Haseki Hürrem Sultan için 1538-1539 arasında tamamlanmıştır Mimarı Sinan’dır.
Haseki Külliyesi cami, medrese, darüşşifa, imaret, medrese, mektep, sebil ve aşevinden meydana gelir. 1539’da tek kubbeli olarak yapılan caminin I. Ahmet zamanında (1612) giriş duvarı kaldırıldı ve iki sütunla bir kubbe daha eklenerek bina genişletildi. Ayrıca son cemaat yeri de yapıldı. Cami, tek minarelidir. Medresenin pencereleri üstünde kalmış olan iki çini pano Topkapı Sarayı müzesinde Türk Çinileri dairesinde sergilenmektedir.
Cerrahpaşa Camii ve Külliyesi
Cerrahpaşa Camii, III. Mehmed devrinde 1598-1599 yılları arasında dokuz ay kadar sadrazamlık makamında bulunan Cerrah Mehmed Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Cami cümle kapısı üstündeki Arapça kitâbesine göre 1002 (1593-94) yılında yaptırılmıştır. Avlu duvarı dışında bulunan çeşmenin manzum kitâbesi de 1003 (1594-95) tarihini gösterir. Cerrah Mehmed Paşa Camii, Hassa Başmimarı Dâvud Ağa zamanında inşa edilmiştir.
Arcadius Sütunu
Roma İmparatorluğu’nda 5. yüzyılda İmparator Arkadyos’un devrinde çıkan Got isyanının bastırılması şerefine İstanbul’da dikilmiş, üstü kabartmalarla bezeli zafer sütunudur.
Sütun, günümüzün Cerrahpaşa ve Haseki semtleri civarında, Haseki Hürrem Camisi’nin yanındaki alanda bulunan Arkadyos Forumu’nun ortasına dikilmişti.
Uzunluğu çeşitli kaynaklarda 47 metre, 50,4 metre, 46,09 metre olarak belirtilmiştir. Bu ölçü hem Kontantianpolis’teki hem de Roma’daki benzer sütunlardan yüksektir. Günümüze sadece sütun tabanı, kaidesi ve gövdesinin en alttaki bandının bir kısmını içeren 11metrelik bölümü kalmıştır.
Arkadyos sütunu, tarihçi Teofanis’e göre 403/404 yıllarında inşa edilmiştir. Sütunun tamamlanmasının ise II. Theodosios devrinde gerçekleştiği, sütunun üzerine Arkadios’un heykelinin konulması ile 421 yılının Temmuz ayında bir tören düzenlendiği belirtilir.
Hekimoğlu Ali Paşa Camii
Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Davutpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa’dır.
Önemli Bilgilendirme
Bu tur minimum 2 katılımcı ile yapılmaktadır.