1000 TL den itibaren

Istanbul Çıkışlı Tam Gün Gelibolu Turu

Created with Sketch. Çanakkale

Süre

12 Saat

İptal Koşulları

1 güne kadar

Kapasite

15 Kişi

Diller

İngilizce, Türkçe

Açıklama

Misafirlerimizin belirtilen saatlerde otellerinden alınması ile turumuz sabah 06:30’da başlıyor. 5 saatlik yolculuktan sonra Eceabat’a varıyoruz. Öğle yemeğimizi Eceabat’da aldıktan sonra Gelibolu Milli Parkı’na giriş yapıyor ve 1. Dünya Savaşı’nın Çanakkale Cephesi’ndeki en önemli yerleri olan Kabatepe Savaş Müzesi, Anzak Koyu, Beach Mezarlığı, Lone Pine Mezarlığı ve Anıtı, Anzak Siperleri, Johnston’s Jolly Mezarlığı,  Şarapnel Vadisi, Conk Bayırı’nı gezdikten sonra İstanbul’a yolculuğumuz başlıyor ve misafirlerimizi otellerine bırakarak turumuzu bitiriyoruz. 

Kabatepe Savaş Müzesi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ve Savaş Müzesi Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş kahramanlık hikâyelerinin yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın sonsuza kadar hatırlanması ve yeni yetişen nesillere Çanakkale ruhunu aktarmak ve bu ruhun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla projelendirilmiş olup 7 Haziran 2012 tarihinde ziyaretçilerimizin hizmetine açılmıştır.

Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan merkezimizde; ileri simülasyon teknikleri ile 11 ayrı canlandırma odasının ikisinde üç boyutlu gösterim yapılmakta ve üç ayrı odada da hareketli platformlarla Çanakkale Savaşları’nın önemli kesitleri, 63 dakikalık gösterimle misafirlerimize anlatılmaktadır. Ayrıca yabancı ziyaretçilerimiz için yedi ayrı dilde kulaklıklı (İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Japonca, İtalyanca ve Arapça) anlatım da yapılmaktadır.

Beach Mezarlığı 

Queensland noktasının batı yamacında yer alan ve sahil yolundan ayrılan stabilize bir yol ile girilen mezarlık, muharebenin ilk gününden geri çekilme gününe kadar kullanılmıştır.

Mezarlık 80 m uzunluğunda ve yaklaşık 1.500 m2 büyüklüğünde kavisli bir alan üzerinde kurulmuştur. Küçük Arıburnu noktası üzerinden denize cepheli mezarlığın deniz tarafındaki yamacı bir hayli erozyona uğramıştır. Yukarıdaki yamaca istinat duvarı örülmüş ve ağaçlar dikilmiştir. Anıt ve arkasında yer alan istinat duvarı, mezarlığın yukarısında yer almaktadır. Bu yüzden anıta birkaç taş basamakla ulaşılmaktadır. Anıt duvarının ön yüzünde şunlar yazmaktadır:

“Avustralya ve Yeni Zelanda Ordu Birlikleri 25 Nisan 1915 şafağında bu noktaya çıkmışlardır.”

Queensland noktasının batı yamacında yer alan mezarlık, Anzak çıkarmasının ilk gününden neredeyse geri çekilmeye kadar kullanılmıştır. 1914-1918 Savaşına ait kayıplardan 391 tanesi, bu bölgede anılmaktadır. Bunlardan 285’i Avustralyalı, 20’si Britanyalı, 21’i Yeni Zelandalı ve 3’ü Seylanlı olup 21’inin birliği bilinmemektedir. Ayrıca mezarlıkta olduklarına dair kanıt bulunan 10 Avustralyalı ve 1 Yeni Zelandalı askerin isimleri özel tabletlere yazılmıştır.

Lone Pine Mezarlığı ve Anıtı

Kabatepe-Conkbayırı yolu üzerinde, yolun sol tarafında bulunmaktadır. 125 m rakımlı Kanlısırt, her iki taraf için de muharebelerin en kritik mevki olup kanlı çarpışmalara sahne olmuştur. 25 Nisan 1915 çıkarmasında Anzaklar tarafından işgal edilen bölge, 27. Alay’ın 1. Taburu tarafından geri kazanılmıştır. 1 Mayıs 1915 Türk taarruzundan sonra ise bu isimle anılmaya başlamıştır. 6 Ağustos 1915 Anzak taarruzunda Lone Pine bölgesi kaybedilmiş; sonrasında 16. Tümen’in karşı savunması ile Anzak ilerleyişi durdurulmuştur. Buradaki muharebeler, genelde siper savaşları şeklinde olup siperler son şekliyle olduğu gibi günümüze ulaşmıştır.

Anıtın üzerinde yer aldığı nokta, Şehitler Tepesi olarak tanımlanmaktadır. Burası en kanlı çatışmaların yaşandığı nokta olduğu için bu isimle anılmakta olup muharebeler sonrasında 1916’da bu noktaya 16. Tümen anısına bir Türk anıtı yaptırılmış; ancak işgal döneminde Lone Pine Anıtı yapılırken İngilizler tarafından yıkılmıştır. Anıt, 1916 Şevki Paşa Haritası’nda da işaretli olarak görünmektedir. Yine Anzaklar tarafından Lone Pine Mezarlığı’nın kuzeyinde “Dead Man’s Field” (Ölü Adam Tarlası) ismi verilen ve her iki tarafında siperleri arasında kalan bölgenin, ölen askerlerin cansız bedenleriyle kaplı olmasından dolayı bu isimle anıldığı bilinmektedir.

Johnston’s Jolly Mezarlığı

Conkbayırı’na çıkarken yolun sağ tarafında kalan mezarlığın adının Avustralya Topçu Tugayı Komutanı Col. G. C. Johnston’dan geldiği bilinmektedir.

25 Nisan 1915 çıkarması sırasında belli bir süre savunmasız kalan Kırmızı sırt, 26 Nisan’da 27. Alay’ın bir bölüğü ve 72. Alay tarafından alınarak Türklerin elinde kalmıştır. Kırmızı sırt üzerinde her iki taraf siperlerinin arasında kalan insansız bölge üzerinde İngilizler (CWGC) tarafından 1918-1923 yılları arasında yapılmış mezarlıklardan birisidir. Mezarlıkta; 39 Avustralyalı, 1 Yeni Zelandalı ve kimlikleri belirlenemeyen 141 asker ile birlikte toplamda 181 asker yatmakta olup 37 adet mezar taşı mevcuttur. Mezarlık civarında muharebe döneminden kalan siperler de ziyaret edilebilmektedir.

Şarapnel Vadisi

Şarapnel Yarıntısı ismiyle de bilinen Şarapnel Vadisi, plaj bölgesinden uzaktaki sırtlarda bulunan ve Anzak cephesine çıkan ana güzergah olarak biliniyordu. Birkaç adım yürüdükten sonra ikiye ayrılan vadinin sağında, ismini 4. Avustralya Piyade Tugayı Komutanı, Tuğgeneral John Monash’tan alan Monash Vadisi yer alıyor.

Adını, çıkarmadan sonraki ilk günlerde alan Şarapnel Vadisi’nin çok ilginç bir hikayesi var. Muharebe sırasında Türkler, bu vadinin adeta cepheye giden bir otoyol halini aldığını fark etmişler ve bu bölgeye şarapnel mermisi yağdırmaya başlamışlar. Ancak bu mermiler, öldürücü metal parçalar yağdırmadan önce ıslığa benzer değişik bir ses çıkarıyorlarmış. Mermilerin gelişi vadiden duyulur ve askerler de hemen siper alırlarmış.

Conk Bayırı

Çanakkale destanın yazıldığı yerlerden birisi olan Conkbayırı’nda 6 Ağustos 1915 tarihinde İngiliz ve Anzak birliklerinin Osmanlı ordusu mevzilerine taarruzları ile başlayarak, 1915 yılının 10 Ağustos tarihine kadar devam eden savaşlardır. Düşman Devletler olan İtilaf ordularının 25 Nisan da başlayan ve Ağustos ayına kadar ki süre içerisinde önemli bir ilerleme yapamadıkları ve bunun sonucunda savaş adeta siper savaşına dönüşen yer. İngiltere yaklaşık 50.000 yeni asker getirerek çıkartma planı hazırlayıp savaşı daha geniş bir alana yaymak istedi. İngiltere tarafından yapılan plan doğrultusunda 6 Ağustos sabahı Arıburnu ve Seddülbahir bölgelerinde düşman topçu ateşi ile saldırıya geçti. ve bu şekilde yeni cephe açılmış oldu.

Önemli Bilgilendirme

Bu tur minimum 2 kişi katılımı ile gerçekleştirilmektedir.

Daha Fazla

Öne Çıkanlar

  • Kabatepe Savaş Müzesi, Anzak Koyu, Beach Mezarlığı, Lone Pine Mezarlığı ve Anıtı, Anzak Siperleri, Johnston’s Jolly Mezarlığı,  Şarapnel Vadisi, Conk Bayırı

Dahil Olanlar / Dahil Olmayanlar

  • Rehberlik
  • Gidiş Dönüş Otel Transferleri (Sultanahmet, Taksim, Sirkeci ve Beşiktaş bölge otelleri)
  • Ulaşım Hizmetleri
  • Otopark Ücretleri
  • Giriş Ücretleri
  • Öğle Yemeği
  • Öğle Yemeğinde Alınacak İçecekler
  • Kişisel Harcamalar

Duration

Tam gün

Diller

İngilizce
Türkçe

Aktivite Tipleri

Tam Gün Rehberli Turlar

Aktivite Lokasyonu

Created with Sketch. Çanakkale
Created with Sketch.
den itibaren 1000 TL

İlgili Turlar